Вступив в силу новий закон у сфері надання житлово-комунальних послуг

Вступив в силу новий закон у сфері надання житлово-комунальних послуг
logo

Верховною Радою України був прийнятий законопроект №2458, згідно з яким були внесені деякі зміни в ряд законів, що діють у сфері надання житлово-комунальних послуг багатоквартирнимдомівкахіжитловим комплексам. 3 грудня під другому читанні документ був підтриманий 240 народними депутатами.

Згідно з офіційними даними, зміни внесені в 6 законів, які стосуються:

  • постачання та споживання ЖКП;
  • формування тарифів (встановлення цін);
  • оплати;
  • технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем;
  • процесу оформлення договорів на надання ЖКП.

За словами куратора управління розвитку житлово-комунальної інфраструктури КМДА Віри Радченко, більш вибір моделі договірних відносин з монополістів (постачальником ЖКП) не є обов'язковим, оскільки за замовчуванням буде використовуватися публічний індивідуальний договір. У разі, якщо співвласники багатоквартирних будинків побажають використовувати іншу модель, їм необхідно провести збори і оформити протокол.

Ще одне законодавче зміна торкнулася платіжок, а саме замість чотирьох платежів по одній послузі, як було раніше, тепер діє лише два. Йдеться про монтаж приладу обліку (лічильника) і абонентське обслуговування, включаючи обслуговування даного приладу.

Також співвласники багатоквартирних будинків, де немає ОСББ, повинні до 1 травня 2021 року провести конкурс - вибрати управителя. Так вибрати компанію, яка буде займатися обслуговуванням внутрішньобудинкових систем, вони можу самостійно. Якщо ж вони не зроблять цього, то такі будинки отримають примусово таке обслуговування за окрему плату.

Опубликовано: 14.12.2020
Останні новини