Постанова КМУ про виплати компенсації за зруйноване житло

Постанова КМУ про виплати компенсації за зруйноване житло
logo

Власники нерухомого майна, яке було зруйноване внаслідок військових дій в Україні, можуть отримати грошову компенсацію згідно з Постановою Кабінету Міністрів України. Отримані кошти використовуються для проведення капітального ремонту зруйнованого житла.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 30 травня 2023 р. № 600
Київ

Про затвердження Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна

{Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 1194 від 14.11.2023}

Відповідно до статті 8 Закону України “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України” Кабінет Міністрів України постановляє:

 

1. Затвердити Порядок надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна (далі - Порядок), що додається.

 

2. Установити, що:

 

надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання для будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку або фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджене/споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування їх будівництва) з використанням житлового сертифіката здійснюється відповідно до Порядку;

 

приєднання отримувача компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна до договору про відступлення державі/територіальній громаді права вимоги до Російської Федерації щодо відшкодування збитків за знищений об’єкт нерухомого майна, завданих внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, здійснюється відповідно до Порядку;

 

подання заяв про надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна здійснюється в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія), з 15 липня 2023 року.

 

3. Рекомендувати виконавчим органам сільських, селищних, міських, районних у місті (у разі утворення) рад, військовим адміністраціям населених пунктів або військово-цивільним адміністраціям населених пунктів:

 

забезпечити можливість розгляду поданих отримувачами компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна заяв починаючи з 15 серпня 2023 року;

 

вжити заходів до організації управління відходами з урахуванням положень додатка 1 до Порядку та Порядку поводження з відходами, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2022 р. № 1073 (Офіційний вісник України, 2022 р., № 80, ст. 4841).

Прем'єр-міністр України

Д. ШМИГАЛЬ

Інд. 21


 



 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 30 травня 2023 р. № 600

 

ПОРЯДОК
надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна

Загальні положення

1. Цей Порядок визначає механізм надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна та її використання відповідно до Закону України “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України” (далі - Закон).

 

2. У цьому Порядку терміни вживаються у значенні, наведеному в Законі, інших законах та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актах.

 

3. Джерелами фінансування компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна (далі - компенсація) є кошти, визначені статтею 13 Закону.

 

4. Відкриття рахунків, реєстрація, облік бюджетних зобов’язань у Казначействі та операції, пов’язані з використанням бюджетних коштів, здійснюються в установленому законодавством порядку.

 

5. Відображення у первинному та бухгалтерському обліку інформації про проведення операцій, пов’язаних з використанням бюджетних коштів, здійснюється в установленому законодавством порядку.

 

Подання та розгляд заяви

6. Для отримання компенсації заявник подає до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна (далі - Комісія), уповноваженої розглядати заяви на відповідній території, заяву.

 

До заяв про надання компенсації прирівнюються подані громадянами України до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України (далі - Реєстр пошкодженого та знищеного майна), до набрання чинності Законом інформаційні повідомлення про знищення об’єктів нерухомого майна відповідно до підпунктів 1 і 2 пункту 3 статті 15 Закону.

 

7. Подаючи заяву, отримувач компенсації бере на себе зобов’язання здійснювати заходи щодо мінімізації негативного впливу на здоров’я людей та навколишнє природне середовище під час виконання будівельних робіт, перелік яких наведено у додатку 1.

 

8. Заява про надання компенсації подається до Комісії за вибором заявника:

 

в електронній формі - засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія), зокрема з використанням

мобільного додатка Порталу Дія (Дія);

 

у паперовій формі - через центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення або нотаріуса.

 

9. Адміністратор центру надання адміністративних послуг, посадова особа органу соціального захисту населення або нотаріус у день звернення особи з метою подання заяви та переліку документів, передбачених частиною сьомою статті 4 Закону:

 

1) встановлює особу та повноваження її представника (у разі подання звернення представником);

 

2) заповнює заяву (з переліком документів, які додаються до заяви) засобами Порталу Дія;

 

3) роздруковує зареєстровану заяву, інший документ (за бажанням особи) та забезпечує її підписання отримувачем компенсації;

 

4) видає заявнику примірник зареєстрованої заяви із зазначенням реєстраційного номера заяви та цифрового коду.

 

10. Заявник, який подає заяву в електронній формі:

 

1) встановлює мобільний додаток Порталу Дія (Дія) на електронному носії, критерії якого підтримують його використання (у разі подання заяви через мобільний додаток Порталу Дія (Дія), та проходить електронну ідентифікацію та автентифікацію;

 

2) відкриває поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування компенсації (далі - спеціальний рахунок) в одному з банків України, з яким Мінцифри укладено відповідний договір електронної інформаційної взаємодії (далі - банк), та перевіряє номер спеціального рахунка (за стандартом IBAN) для виплати компенсації, інформація щодо якого передана банком та який наявний у мобільному додатку Порталу Дія (Дія);

 

3) обирає у мобільному додатку Порталу Дія (Дія) послугу “Компенсація за знищене майно”;

 

4) подає у мобільному додатку Порталу Дія (Дія) заяву;

 

5) отримує у мобільному додатку Порталу Дія (Дія) автоматичне повідомлення про реєстрацію поданої заяви та про початок її розгляду;

 

6) забезпечує доповнення запитуваної інформації у разі надходження відповідних повідомлень у мобільному додатку Порталу Дія (Дія) або додаткове подання документів у випадку, передбаченому частиною дев’ятою статті 4 Закону.

 

11. Заява про надання компенсації подається щодо кожного знищеного об’єкта нерухомого майна окремо та з урахуванням положень статті 4 Закону.

 

12. Заява про надання компенсації є приєднанням отримувача компенсації до договору про відступлення державі/територіальній громаді права вимоги до Російської Федерації щодо відшкодування збитків за знищений об’єкт нерухомого майна, завданих внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, в обсязі отриманої компенсації (далі - договір про відступлення права вимоги), форма якого наведена в додатку 2.

 

Договором про відступлення права вимоги встановлюється, що моментом переходу права вимоги від отримувача компенсації до держави/територіальної громади є факт зарахування грошових коштів на рахунок отримувача компенсації або на рахунок продавця об’єкта нерухомості.

 

13. Право власності отримувача компенсації на знищений об’єкт нерухомого майна відповідно до частини двадцятої статті 8 Закону припиняється у зв’язку з його знищенням. Для отримання компенсації отримувачу компенсації необхідно провести дії щодо державної реєстрації припинення такого права відповідно до Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”.

 

14. Центри надання адміністративних послуг та органи соціального захисту населення зобов’язані:

 

1) облаштувати у місцях прийому заяв інформаційні стенди із зразками заповнення заяв та інформації в обсязі, достатньому для заповнення та подання заяви без сторонньої допомоги;

 

2) надавати заявникам вичерпну інформацію та консультації з питань заповнення та подання заяв щодо отримання компенсації.

 

15. Розгляд заяви здійснюється Комісією відповідно до статей 67, частин четвертої - шостої статті 8 Закону.

 

Комісія має право зупинити розгляд заяви щодо знищених об’єктів нерухомого майна, якщо проведення обстеження об’єкта є неможливим з міркувань безпеки.

 

16. Розмір компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна розраховується Комісією за формулою:

 

1) для зруйнованих квартир, інших житлових приміщень в будівлі (далі - квартири):

Віср х Кр х Ккімн х Крік х Sзн  Віпов,

де   Ві - розмір компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна (квартири), гривень;

 

Вср - показник вартості 1 кв. метра житла на вторинному ринку в цілому по Україні, що становить 36422,33 гривні;

 

Кр - регіональний коефіцієнт, який враховує відмінність ціни за 1 кв. метр залежно від розташування знищеного об’єкта нерухомого майна (квартири), наведений у додатку 3;

 

Ккімн - коефіцієнт, який враховує відмінність ціни за 1 кв. метр залежно від кількості кімнат знищеного об’єкта нерухомого майна (квартири), наведений у додатку 4;

 

Крік - коефіцієнт, який враховує відмінність ціни за 1 кв. метр залежно від року забудови знищеного об’єкта нерухомого майна (квартири), наведений у додатку 5;

 

Sзн - площа знищеного об’єкта нерухомого майна, кв. метрів;

Віповов х Sзн,

де   Віпов - компенсація за знищений об’єкт нерухомого майна, визначена за показником опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, гривень;

 

Пов - показник опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України відповідно до місцезнаходження такого майна, затверджений наказом Мінінфраструктури станом на дату виплати компенсації, гривень;

 

2) для будинку, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (далі - індивідуальний житловий будинок):

Ві=Вср х Кр х Sзн  Віпов,

де   Ві - розмір компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна (індивідуальний житловий будинок), гривень;

 

Вср - показник вартості 1 кв. метра індивідуальних житлових будинків на вторинному ринку в цілому по Україні, що становить 22197,14 гривні;

 

Кр - регіональний коефіцієнт, який враховує відмінність ціни за 1 кв. метр залежно від розташування знищеного об’єкта нерухомого майна (індивідуального житлового будинку), наведений у додатку 6.

 

Розмір компенсації встановлюється на рівні не нижче вартості спорудження житла відповідної площі, розрахованої за показником опосередкованої вартості у регіонах України відповідно до місцезнаходження такого майна (Віпов).

 

У разі придбання житла отримувачем компенсації враховуються витрати на придбання земельної ділянки, на якій розташоване житло, якщо це не призводить до перевищення його граничної вартості, обчисленої відповідно до цього пункту.

 

Якщо предметом договору купівлі-продажу є житло, розміщене на земельній ділянці, кошти можуть спрямовуватися на придбання земельної ділянки, на якій розміщене житло, у межах наданої грошової компенсації за житловим сертифікатом, що зазначається в договорі. У такому разі в платіжному дорученні щодо перерахування коштів зазначаються реквізити договорів купівлі-продажу житла та земельної ділянки, на якій воно розміщене.

 

17. Комісія повідомляє заявнику про прийняття рішення щодо надання/відмови, зупинення розгляду заяви невідкладно, але не пізніше наступного робочого дня з дня прийняття відповідного рішення:

 

в електронній формі - засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія);

 

у паперовій формі - на поштову адресу або в інший спосіб, зазначений заявником у заяві.

 

Надання грошових коштів для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку

18. З метою взаємодії Мінцифри, Мінінфраструктури, АТ “Ощадбанк” та технічного адміністратора Порталу Дія укладається договір про інформаційну взаємодію, яким регулюються питання щодо механізму та каналів інформаційного обміну.

 

19. Компенсація надається її отримувачам через АТ “Ощадбанк”.

 

20. Для виплати отримувачам компенсації Мінінфраструктури відкриває в Казначействі небюджетний рахунок групи 35 (далі - небюджетний рахунок).

 

21. Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми для надання компенсації шляхом надання грошових коштів для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку є Мінінфраструктури.

 

22. Відомості про отримувачів компенсації передаються до Мінінфраструктури автоматично програмними засобами Реєстру пошкодженого та знищеного майна в режимі реального часу.

 

Компенсації здійснюються в межах наявного обсягу грошових коштів на небюджетному рахунку Мінінфраструктури до його закриття.

 

Проведення виплат компенсації шляхом надання грошових коштів зупиняється у разі відсутності на небюджетному рахунку Мінінфраструктури грошових коштів.

 

Проведення виплат компенсації поновлюється після поповнення небюджетного рахунка Мінінфраструктури грошовими коштами.

 

Комісія повідомляє заявнику про зупинення/поновлення розгляду заяви, продовження строку розгляду заяви відповідно до абзаців третього і четвертого цього пункту невідкладно, але не пізніше наступного робочого дня з дня прийняття відповідного рішення:

 

в електронній формі - засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія);

 

у паперовій формі - на поштову адресу або в інший спосіб, зазначений заявником у заяві.

 

23. Інформація щодо наявності/відсутності грошових коштів на небюджетному рахунку Мінінфраструктури розміщується на його веб-сайті.

 

24. Черговість проведення виплат компенсації формується автоматично програмними засобами Реєстру пошкодженого та знищеного майна з урахуванням пріоритетного права на отримання компенсації, визначеного статтею 9 Закону.

 

25. Мінінфраструктури на підставі даних переліку отримувачів компенсації, сформованого автоматично програмними засобами Реєстру пошкодженого та знищеного майна та інформації щодо переходу права власності на житло, яка надходить шляхом інформаційної взаємодії, подає в Казначейство платіжні інструкції на перерахування грошових коштів для виплати компенсації з небюджетного рахунка Мінінфраструктури на рахунок для зарахувань грошових коштів компенсації АТ “Ощадбанк”, відкритий на підставі договору про виплату коштів компенсації, що укладається між Мінінфраструктури та АТ “Ощадбанк”.

 

АТ “Ощадбанк” в установленому порядку не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня отримання грошових коштів перераховує їх на спеціальні рахунки отримувачів компенсації, відкриті в банках.

 

Банк в установленому порядку не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня отримання грошових коштів зараховує їх на спеціальні рахунки.

 

26. Компенсація за знищений індивідуальний житловий будинок має цільове призначення та надається для придбання будівельної продукції з метою виконання будівельних робіт самостійно отримувачем компенсації або шляхом замовлення виконання відповідних послуг та робіт.

 

27. Для забезпечення виконання робіт, надання послуг та/або продажу товарів суб’єкти господарювання, що виконують роботи та надають послуги з продажу за переліком груп товарів будівельної продукції, що можуть бути придбані отримувачем за кошти компенсації (далі - перелік) (додаток 7), подають заяву про приєднання до переліку суб’єктів господарювання (далі - заява про приєднання) в електронній формі засобами Порталу Дія.

 

Заява про приєднання формується фізичною особою - підприємцем, керівником юридичної особи, що виявили бажання приєднатися до переліку (далі - суб’єкт господарювання), засобами Порталу Дія після проходження ними електронної ідентифікації та автентифікації користувачів, зокрема з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронних підписів та печаток, що базуються на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису/печатки, та/або інших засобів ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

 

Заява про приєднання формується засобами Порталу Дія у довільній формі та містить такі відомості:

 

прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) фізичної особи - підприємця/керівника юридичної особи;

 

найменування юридичної особи;

 

реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу та мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта) (для фізичної особи - підприємця);

 

ідентифікаційний код юридичної особи згідно з Єдиним державним реєстром підприємств і організацій України;

 

перелік комбінацій MerchantID + AcquirerID для включення в перелік;

 

місцезнаходження суб’єкта господарювання, перелік зареєстрованих (фактичних) адрес провадження господарської діяльності, здійснення продажу товарів;

 

відомості про згоду з умовами виконання робіт, які необхідно виконати, та надання послуг з продажу за переліком.

 

Формування заяви про приєднання закінчується накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

 

28. Після формування заяви про приєднання засобами Порталу Дія та накладення електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, заява про приєднання та відомості з неї засобами Порталу Дія передаються технічному адміністратору Порталу Дія та вносяться до переліку.

 

Відомості, необхідні для заповнення заяви, можуть бути отримані шляхом електронної інформаційної взаємодії з інформаційно-комунікаційними системами та публічними електронними реєстрами органів державної влади в установленому порядку.

 

Під час формування заяви засобами Порталу Дія з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань отримуються відомості про суб’єкта господарювання.

 

З метою забезпечення ознайомлення отримувачів компенсації із залученими для цілей цього Порядку суб’єктами господарювання на Порталі Дія оприлюднюється перелік. Оприлюднення та оновлення переліку здійснюється технічним адміністратором Порталу Дія.

 

Банки зобов’язані забезпечити здійснення видаткових операцій із спеціальних рахунків з використанням платіжних карток на території України виключно на користь суб’єктів господарювання, відомості щодо яких зазначені у переліку (за комбінацією MerchantID + AcquirerID і за такими кодами категорії діяльності суб’єкта господарювання (Merchant Category Code):

 

1520 - генеральні підрядники - житлове та торгове будівництво;

1711 - генеральні підрядники з вентиляції, теплопостачання та водопроводу;

1731 - підрядники з електрики;

1740 - ізоляція, мозаїка, штукатурні роботи, кам’яна кладка, облицювання плиткою, кахлем;

1750 - підрядники теслярських робіт;

1761 - покрівельні роботи, зовнішня обшивка стін, обробка листового металу;

1771 - підрядники бетонних робіт;

5065 - електричні частини та обладнання;

5074 - обладнання для водопроводу та опалювальної системи;

5198 - лакофарбова продукція та супроводжуючі товари;

5211 - лісо- та будівельні матеріали;

5200 - товари для дому;

5231 - роздрібний продаж скла, фарб та шпалер;

5713 - покриття для підлоги;

8911 - архітектурні, інжинірингові та геодезичні послуги.

 

У разі отримання інформації, зокрема від правоохоронних органів, про порушення суб’єктом господарювання умов, визначених цим Порядком, Мінцифри блокує участь у наданні публічної електронної послуги таких суб’єктів господарювання.

 

29. Плата за розрахунково-інформаційне обслуговування під час оброблення електронних розрахункових документів з надання компенсації в системі електронних платежів Національного банку не справляється.

 

30. Незараховані суми грошових коштів отримувачів компенсації не пізніше ніж протягом трьох операційних днів після надходження грошових коштів повертаються банком із зазначенням причин їх незарахування на небюджетний рахунок Мінінфраструктури.

 

31. Щодня, крім вихідних, неробочих та святкових днів, банк подає за допомогою програмно-технічних засобів інформацію про перерахування коштів отримувачам компенсації, про повернення коштів компенсації, а також про суму витрачених коштів отримувачем компенсації в розрізі кодів категорії діяльності суб’єктів господарювання (Merchant Category Code) до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

 

У разі незарахування грошових коштів на спеціальний рахунок банк з використанням кваліфікованого електронного підпису уповноваженої особи банку подає інформацію про прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) та реєстраційний номер облікової картки платника податків отримувача компенсації, номер спеціального рахунка, причину незарахування або повернення грошових коштів і дату повернення грошових коштів за допомогою програмних засобів до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

 

32. Відповідно до положень цього Порядку залишок невикористаних коштів із спеціального рахунка отримувача компенсації через 36 місяців з дня їх зарахування повертається банками протягом 20 календарних днів на рахунок АТ “Ощадбанк”, а АТ “Ощадбанк” - на небюджетний рахунок Мінінфраструктури.

 

Спеціальний рахунок призначений для зарахування коштів компенсації та не підлягає поповненню в інший спосіб. Забороняється зняття готівки із спеціального рахунка. Залишок невикористаних коштів, зарахованих на спеціальний рахунок отримувача компенсації, у разі закриття рахунка за ініціативою отримувача компенсації повертається банками протягом трьох операційних днів на рахунок АТ “Ощадбанк”, з якого було виконане перерахування коштів, із зазначенням причин їх повернення, а АТ “Ощадбанк” протягом трьох операційних днів - на небюджетний рахунок Мінінфраструктури для подальших виплат компенсацій.

 

Фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджене/споруджений в майбутньому, або інвестування/фінансування їх будівництва) з використанням житлового сертифіката

33. Виконавцем програми для надання компенсації шляхом фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджене/споруджений в майбутньому, або інвестування/фінансування їх будівництва) (далі - житло) з використанням житлового сертифіката відповідно до Закону є АТ “Укрпошта” (далі - виконавець програми).

34. Компенсації здійснюються в межах наявного обсягу коштів на небюджетному рахунку Мінінфраструктури до його закриття.

35. Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми для надання компенсації шляхом фінансування придбання житла з використанням житлового сертифіката є Мінінфраструктури.

Для виплати отримувачам компенсації Мінінфраструктури відкриває в Казначействі небюджетний рахунок.

Компенсація за знищені об’єкти нерухомого майна надається її отримувачам через АТ “Ощадбанк”, в якому виконавець програми відкриває рахунок.

36. Проведення виплат компенсації у разі наявності черги на проведення виплат компенсації поновлюється після поповнення небюджетного рахунка.

37. З метою взаємодії Мінцифри, Мінінфраструктури, виконавця програми, АТ “Ощадбанк” та технічного адміністратора Порталу Дія укладається договір про інформаційну взаємодію, яким регулюються питання щодо механізму та каналів інформаційного обміну.

38. Мінінфраструктури щомісяця перераховує кошти виконавцю програми на відкритий ним рахунок в АТ “Ощадбанк”, призначений виключно для фінансування придбання житла з використанням житлового сертифіката.

39. Виконавець програми є користувачем Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

40. Виконавець програми отримує інформацію щодо сформованих житлових сертифікатів за допомогою програмних засобів Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

41. Житловий сертифікат на придбання об’єкта житлової нерухомості містить таку інформацію:

1) відомості про отримувача компенсації;

2) наявність/відсутність пріоритетного права на отримання компенсації, визначеного статтею 9 Закону;

3) розмір компенсації, зазначений у рішенні Комісії;

4) реєстраційний номер житлового сертифіката в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна;

5) відомості про рішення Комісії та виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі утворення) ради, військової адміністрації населеного пункту або військово-цивільної адміністрації населеного пункту, на підставі яких видано житловий сертифікат;

6) відомості про знищений об’єкт нерухомого майна, за який надається компенсація;

7) згенерований QR-код для швидкого розпізнавання скануючими пристроями.

42. Після вибору житла, яке отримувач компенсації має намір придбати з використанням житлового сертифіката, отримувач компенсації подає до виконавця програми звернення про фінансування придбання житла у розмірі, визначеному в житловому сертифікаті, за вибором: через нотаріуса, центр надання адміністративних послуг, органи соціального захисту населення, засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

43. У зверненні про фінансування придбання житла зазначаються такі відомості:

відомості щодо житла, яке отримувач компенсації має намір придбати з використанням житлового сертифіката (адреса, площа, кількість кімнат);

попередньо узгоджена з власником/замовником будівництва ціна такого житла;

відомості щодо житлового сертифіката (номер та дата, сума компенсації);

інформація щодо засобів зв’язку з отримувачем компенсації (номер телефону, поштова адреса, електронна адреса).

44. У разі подання звернення про фінансування придбання житла через нотаріуса, центр надання адміністративних послуг, органи соціального захисту населення суб’єкт, який отримав звернення:

1) встановлює особу заявника та перевіряє повноваження представника такої особи (у разі подання заяви представником);

2) заповнює звернення про фінансування придбання житла, яке формується засобами Порталу Дія;

3) видає заявнику примірник звернення про фінансування придбання житла з відміткою про його реєстрацію у Реєстрі пошкодженого та знищеного майна із зазначенням реєстраційного номера звернення про фінансування придбання житла в цьому Реєстрі.

45. Звернення про фінансування придбання житла надходять виконавцю програми на опрацювання автоматично з використанням програмних засобів Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

46. Виконавець програми один раз на п’ять днів (робочих) розглядає звернення про фінансування придбання житла в порядку черговості їх надходження, яка формується автоматично програмними засобами Реєстру пошкодженого та знищеного майна, з урахуванням пріоритетного права на отримання компенсації, визначеного статтею 9 Закону.

47. Під час визначення вартості житла, яке придбавається з використанням житлового сертифіката, не враховуються витрати, пов’язані із сплатою встановлених законодавством податків та обов’язкових платежів.

У разі коли вартість житла, фінансування придбання (інвестування/фінансування будівництва) якого здійснюється з використанням житлового сертифіката, є нижчою за грошову суму, зазначену у житловому сертифікаті:

відомості щодо цієї різниці вносяться нотаріусом до Реєстру пошкодженого та знищеного майна;

сплата отримувачу компенсації суми недоотриманої компенсації здійснюється у порядку, визначеному законом, за рахунок грошових коштів, отриманих від Російської Федерації щодо відшкодування збитків за знищення об’єкта нерухомого майна, заподіяних внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресіє

Опубликовано: 22.01.2024
Останні новини