Верховна Рада вдосконалює діючі норми в сфері надання ЖКП

Верховна Рада вдосконалює діючі норми в сфері надання ЖКП
logo

На одному з останніх засідань Верховної Ради України вже в першому читанні був прийнятий за основу новий законопроект. Він носить назву «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» № 2458. Документ пропонує приступити до вдосконалення діючих норм у сфері надання ЖКП.

Перш за все, новий законопроект дозволить врегулювати складнощі, що виникають в перехідний період. Йдеться про період вступу в силу Закону «Про ЖКП», починаючи з 1 травня 2019 року. Крім того, завдяки документу будуть вирішені основні питання щодо вибору моделі організації договірних відносин споживачів (ОСББ) з постачальниками ЖКП. Винятком є поставка та розподіл електроенергії та природного газу.

Проект також передбачає ряд інших важливих заходів, серед яких обов'язкове інформування постачальниками ЖКП споживачів щодо вимог до якості послуг і інших моментів. Для такого інформування необхідно використовувати офіційний сайт органу місцевого самоврядування або власного сайту постачальника. Крім того, документ дозволить змінювати вид договору в будь-який час.

Ще одним важливим моментом в законопроекті є визначення повноважень НКРЕКУ щодо встановлень тарифів. Мова йде про постачання теплової енергії. Зміни будуть внесені в Закон «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг». Механізм формування таких тарифів також буде вдосконалений, як і тарифів на інші комунальні послуги. Крім того, буде врегульовано питання щодо списання з балансу багатоквартирних будинків, забезпечення захисту прав споживачів ЖКП і багато іншого.

Опубликовано: 28.05.2020
Останні новини