Скверу під вулицею Дерибасівська планують дати назву

Скверу під вулицею Дерибасівська планують дати назву
logo

На схилі під вулицею Дерибасівська розташовується сквер, що дозволяє швидко добиратися в центра міста з вулиці Польська. Колись він був занедбаним місцем, де накопичувалось безліч сміття. Потім його поступово стали приводити в порядок, в тому числі налагоджувати освітлювальну систему. Тепер одеська влада мають намір привласнити скверу назву.

Історико-топонімічна комісія при мерії виступила з пропозицією назвати сквер Польським. Ініціативу підтримали Департамент міжнародного співробітництва та маркетингу міськради, а також Одеське відділення спілки поляків в Україні імені Адама Міцкевича. Для прийняття рішення необхідно провести голосування серед депутатів міськради.

У пояснювальній записці міститься ряд історичних відомостей про дану місцевість. Там говориться про те, що схили Карантинної балки колись були заселені поляками. На старті будівництва Одеси вони зводили на даних пустирях хлібні комори, які згодом були перероблені під житлові будинки.

Через деякий час балка була поділена на дві частини. Її ліва частина зайнята Польським спуском і Польською вулицею. Праву частину зайняла, безпосередньо, Карантинна балка. Польська діаспора займала цю територію аж до ХІХ століття. Завдяки цьому неподалік від Строганівського моста в 1882 році відкрилося Католицьке товариство чесноти.

Опубликовано: 30.08.2021
Останні новини