За рахунок іпотеки сьогодні фінансується в Україні до 5% угод купівлі-продажу житла

За рахунок іпотеки сьогодні фінансується в Україні до 5% угод купівлі-продажу житла
logo

За коментарями першого заступника голови Національного банку України, Катерини Рожкової, на сьогоднішній день банки неохоче займаютьсякредитуванням первинного ринку нерухомості. У загальному обсязі іпотечних кредитів на це доводиться менше 20%. Таким чином, менше 5% угод купівлі-продажу житлової нерухомості фінансується за рахунок іпотеки, а співвідношення іпотеки і ВВП і зовсім становить 0,7%.

Небажання банківських установ братися за іпотечне кредитування пояснюється тим, що немає чітко відпрацьованого механізму фінансування на первинному ринку. Схеми вкрай заплутані, що є великим ризиком для них. Крім того, як і раніше не розроблені певні вимоги щодо репутації будівельних компаній, їх фінансової стійкості. Прострочення здачі будинків, порушення прав інвесторів, заморозка проектів негативно впливають на думки банків.

Ще один чимало важливий фактор, який гальмує розвиток іпотечного кредитування, полягає в процесі стягнення боргів. Через несовершенствованія законодавства, кредиторам складно отримувати назад кошти, а в деяких випадках вони зовсім залишаються ні з чим. До того ж на сьогодні як і раніше діє мораторій на стягнення іпотеки, оформленої у валюті. Незважаючи на те, що банки все ж поступово видають кредити на покупку житла, масовості в цьому не спостерігається. Поки не будуть врегульовані правові та законодавчі питання, кількість угод з іпотечним кредитуванням особливо не зросте.

Опубликовано: 04.02.2021
Останні новини