Розроблено санітарні норми допустимого рівня шуму в житлових приміщеннях

Розроблено санітарні норми допустимого рівня шуму в житлових приміщеннях
logo

У Міністерстві юстиції України зареєстровано наказ Міністерства охорони здоров'я № 463 від 22 лютого 2019 року. Згідно з документом в поточному році почнуть діяти нові державні санітарні норми, що визначають допустимі рівні шуму в житлових приміщеннях, а також в приміщеннях громадських будівель і територій житлової забудови. Нові вимоги не будуть зачіпати приміщення, які характеризуються спеціальним призначенням, наприклад, кіно-, радіо-, телестудії та інші. Як тільки наказ буде офіційно опублікований, то він відразу вступає в силу.

Відомо, що шум є небезпечним фактором, який негативно впливає на людське здоров'я. Тому необхідно ввести критерії, які будуть обмежувати його вплив на організм. Перш за все, це буде здійснюватися шляхом розробки проектів з планування і реалізації заходів, що дозволяють знизити рівень шуму до максимально допустимого. У документі вказуються допустимі параметри. Так детально розписано в додатку 1 до нових норм.

У тексті використовуються спеціальні позначення у вигляді одиниці виміру рівня шуму. При цьому враховується те, як сприймає звук людський організм. Для цього існує акустичний децибел або просто дБА. Наприклад, для медичних установ, зокрема операційних приміщень, кабінетів лікарів, палат і т.д. встановлено 35 дБА. У випадку з житловими приміщеннями пансіонатів, будинків відпочинку та інших подібних закладів, в денний час норма становить 40 дБА, а в нічний - 30 дБА. Для кімнат в гуртожитку в денний час 45 дБА, у нічний - 35 дБА.

Що стосується приміщень вжитлових будинкахабо на територіях житлової забудови, то тут норми також залежать від часу. Крім того, впливає рівень звукового тиску від транспорту на прилеглих територіях, включаючи автотранспорту, залізниці, авіаційні шляху і т.д. У деяких випадках допустимий рівень можна піднімати на 10 дБА більше, ніж вказано в додатку 1 ДБН. Однак при будівництві подібнихоб'єктів, Слід монтувати вікна з відповідною системою звукоізоляції.

Опубликовано: 15.04.2019
Останні новини