Кілька будинків на Маразліївській будуть відреставровані

Кілька будинків на Маразліївській будуть відреставровані
logo

Згідно з одеськими ЗМІ, на Маразліївській гряде реставрація одразу декількох будинків. Зокрема буде проведено ремонт фасадів, відновлення дахів, реконструкцію балконів і вікон. Також планується замінити водостічну систему, громовідвід. Розробка проектно-кошторисної документації кожного будинку оцінюється в близько 1,4 млн. гривень і повинна бути завершена до кінця 2022 року. Замовляє роботи управління капітального будівництва Одеської міської ради.

Зокрема очікується реставрація будинку №28, він же будинок Асвадурова. Згідно з офіційними даними, його будівництво припало на кінець XIX століття, а перший раз реконструювався на початку XX. Замовником робіт виступав купець Юхим Менделевич, з яким і пов'язують наявність «навчальної тематики» на фасаді, включаючи барельєфи. Об'єкт присутній в реєстрі пам'яток архітектури та містобудування і названий «Особняк Менделевича».

Другий будинок розташований за адресою вул. Маразліївська, 36 і був побудований в 1896 році. Повідомляється, що колись він належав Йогану Гену, одеському заводчику машин і знарядь, експлуатованих в сільськогосподарських цілях. У реєстрі пам'яток архітектури і містобудування він відомий під назвою «Будинок житловий Петрової».

Остання будівля, на яку чекає реконструкція, знаходиться на вул. Маразліївська, 38. Називають його як Прибутковий будинок васалів (васала) або «флігель Петрової». Його будівництво припало на 1912 рік. Основна фішка об'єкту полягає в еркері, що нараховує два поверхи і купол. Саме куполу буде приділено особливу увагу в ході майбутніх реконструкційних робіт.

Опубликовано: 25.03.2021
Останні новини