Як складуться справи з податком на нерухомість в поточному році

Як складуться справи з податком на нерухомість в поточному році
logo

Податок на нерухомість в Україні був введений в 2015 році. Його розмір прив'язаний до розміру мінімальної заробітної плати за звітний період. Так в перший рік дії «зайвий» метр обходився в 12,18 грн. У 2019 сума зросла до 62,5 грн. Крім того, зросли ставки. Їх розмір затверджується місцевими органами влади. Раніше податок стосувався тількижитлової нерухомості, А зараз обкладаються різні типи, включаючи садові і дачні будинки. У більшості регіонів ставка податку становить 1%. При цьому ставки для індивідуальних гаражів, що потрапляють під оподаткування, знизилися на 0,5%.

 

За минулий рік здебільшого податок був заплачений приватними підприємствами і торговими центрами. Лише 10% від загальної кінцевої суми припадало на простих городян. У поточному році Державна фіскальна служба має намір приділити більше уваги саме фізичним особам. Як з'ясувалося, багато хто не платили до цього, оскільки просто не отримували платіжки і не знали про необхідність оплати. Відомо, що за несвоєчасну сплату накладається штраф, розмір якого становить 10% від суми боргу за 30 днів прострочення. Якщо прострочення виявилася більше місяця, то вже 20%.

 

Все більше українців, у яких є «зайві» метри, за які все ж слід платити, самостійно приходять в ГФС і уточнюють, скільки їм доведеться заплатити. При цьому влада заявляє, що незабаром все, кого стосується податок на нерухомість, будуть отримувати квитанції. Однак поки їм доводиться особисто з'ясовувати це питання, щоб не потрапляти під штрафні санкції. Нагадаємо, що податком на нерухомість обкладаються квартири площею понад 60 кв. метрів ібудинкиплощею понад 120 квадратів. Також це стосується різних типів нерухомості, сукупна площа яких понад 180 квадратних метрів.

Опубликовано: 25.03.2019
Останні новини