В Україні планують скасувати «класичну прописку» громадян

В Україні планують скасувати «класичну прописку» громадян
logo

Кабінет Міністрів України має намір змінити процес реєстрації громадян. Планується скасувати так звану «класичну прописку», оскільки вона мало відповідає нинішнім реаліям. Замість неї влада хоче ввести так званий декларативний принцип реєстрації. Детальніше про це розповів міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет, а проект займається, безпосередньо, Михайло Федоров.

Нововведення розробляється з урахуванням європейського досвіду. Так в Голландії людина вказує адресу, за якою проживає, за допомогою декларації. У підсумку довласнику нерухомостінаправляють спеціальне повідомлення, щоб він підтвердив факт проживання даної людини. Робиться це все дистанційно, що значно полегшує процес, як пояснює Дмитро Дубілет.

Цікаво, що питання прописки в Україні піднімається вже не вперше. Ще в 2003 році Верховною Радою був прийнятий закон «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Завдяки йому, прописка була замінена на реєстрацію місця проживання.

У 2018 році був представлений новий законопроект «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Він передбачає те, що реєстрація / зняття з реєстрації буде здійснюватися за допомогою подачі тільки однієї заяви, а не цілого пакета, як це було раніше. Крім того, в документі зазначено, що вносити відповідну позначку в паспорт більш не обов'язково, а за бажанням. Однак законопроект не прийняли.

Оскільки в даний час існують певні складності і плутанини в питаннях прописки або реєстрації, Кабмін має намір в терміновому порядку залагодити цей момент і закріпити нововведення на законодавчому рівні.

Опубликовано: 27.02.2020
Останні новини