Майбутнє Масонського будинку: реставрація або нова будівля

Майбутнє Масонського будинку: реставрація або нова будівля
logo

Ще в 2016 році будівля Одеського відділення Імператорського Російського технічного товариства, відомою також, як Масонський будинок, яка розташовується на Княжій 1а, звалилась. Оригінал був зведений знаменитим архітектором Олександром Бернардацці в рекордні терміни під кінець XIX століття. У радянський період в будівлі розташовувалися дослідні організації.

За нинішніми залишками складно зрозуміти, яким був об'єкт. З того часу він перетворився в заброшку, де оселилися бездомні, які періодично ламають огорожі. Прилегла територія і зовсім стала звалищем.

Розмови про відновлення будівлі йшли давно. У тому ж 2016 році інтерес до будівництва проявила компанія Руслана Тарпана. Її представники говорили про бажання очистити територію і відновити пам'ятник архітектури. Але далі розмов справа не пішла. Більш того, з 2016 по 2017 рік роботи з реконструкції навіть не стартували.

Потім залишки будівлі перекупила компанія депутата міської ради Андрія Кисловського. Він також говорив про бажання відновити об'єкт. Але і тут ніяких робіт проведено не було. Більш того, на нових власників був складений адміністративний протокол. З них вимагали надання плану реставрації, що вони проігнорували.

Нещодавно в інтернеті спливли ескізи відновленого об'єкта. Ось тільки реставрацією процес назвати складно. Відповідно до схем всередині будівлі, наявності мансарди і збільшенню в кількості поверхів, це буде далеко не відновлення початкового об'єкта, а просто будівництво нового, кілька схожого на колишній. По суті, у будинку зовсім інша структура, особливо це видно по перекриттях на схемах.

Крім виключення автентичності, також можна забути про головну особливість оригіналу - декоративну цегляну кладку. Більш того, «відновлену будівлю» планується використовувати в якості бізнес-центру. Краєзнавчі кола Одеси обурені таким ставленням до історичної спадщини міста.

Цікаво, що ще на початку липня мало відбутися засідання консультативної ради при профільному обласному управлінні. Його представники мали вивчити ескізи, подискутувати в частині подальшої долі масонських будинку. Але не всі експерти приєдналися до процесу, що забезпечило брак до кворуму. Очікується, що буде проведено повторне засідання, але про його дату не повідомляють.

Опубликовано: 29.07.2021
Останні новини